Dôležitý oznam: Dovolenka do 20.9.2019. Vaše objednávky vybavíme po tomto termíne ♥

Slovník pojmov, Strana 3

A B C D E G H L M O P Q R S T U V Z

Quandong (Santalum Acuminatum) Fruit Extract

Quandong (Santalum Acuminatum) je menší austrálsky púštny strom s výrazne červenými plodmi. Ovocie quandong sa nazýva aj "divoká broskyňa", v kozmetike si svoje uplatnenie nachádza vďaka jeho jedinečným účinkom na pokožku. Obsahuje 2x toľko vitamínu…

Quinoa (Chenopodium Quinoa) Seed Extract

Quinoa (Chenopodium Quinoa) alebo mrlík čílsky je posledné roky celkom známou plodinou v zdravom jedálničku, no s extraktom z tejto super-zdravej rastliny sa začíname stretávať aj v kozmetike. Lieči ranky a zápaly pleti, zvyšuje jej elasticitu,…

Rhassoul

Hectorite, Rhassoul alebo Ghassoul Clay. Všetky tieto názvy pomenúvaju africký íl, ktorý je po stáročia známy vďaka jeho výživným účinkom a vysokému obsahu minerálov (vápnik, železo, kremík, horčík). V kozmetike sa s obľubou pridáva do šampónov,…

Rhus Verniciflua Peel Wax

Aj keď je škumpa fermežová (Rhus Verniciflua) jedovatá rastlina, šupky jej plodov nie sú. Práve oni majú výnimočné vlastnosti, ktoré sa využívajú v kozmetike. Tepelným spracovaním, varením, filtrovaní sa z nich získava vosk, ktorý predstavuje…

Ricinus Communis Seed Oil

Ricínový olej (Ricinus Communis Seed Oil) je veľmi obľúbený prírodný rastlinný olej, ktorý sa získava lisovaním za studena z ricínových bôbov. Populárny je najmä pre jeho kozmetické využitie, podporuje rast vlasov, mihalníc, obočia, spevňuje…

Rosa Damascena Flower Water

Ružová kvetová voda (Rosa Damascena Flower Water) je veľmi obľúbená prírodná pleťová voda, ktorá sa získava parnou destiláciou kvetných lístkov z ruží. Najčastejšie ide o lupienky ruže damašskej (resp. damascénskej), ktoré majú typickú omamnú…

Rosa Rubiginosa / Rosa Canina

Šípkový olej (Rosa Rubiginosa, Rosa Canina - rôzne druhy) je prírodný olej lisovaný zo semien plodov šípok. Jedná sa o výnimočný olej, ktorý má omladzujúce účinky, spomaľuje proces starnutia pokožky a zmierňuje vrásky. Vďaka jeho liftingovému…

Rosmarinus Officinalis

Rozmarín lekársky (Rosmarinus Officinalis) je aromatická bylina, vždyzelený polokrov s kopijovitými listami pôvodom zo Stredomorskej oblasti. Jej názov pochádza z latinčiny a v preklade znamená morská rosa.  Rozmarínové oplachy vlasov, výťažky,…

Salix Purpurea

Vŕba purpurová (Salix Purpurea) je nenáročná okrasná drevina. V kozmetike sa využíva najmä extrakt z jej kôry. Vŕbová kôra v šampónoch a kondicionéroch pomáha revitalizovať a posilňuje vlasy aj vlasovú pokožku. Zmierňuje bolesť a redukuje…

Salvia Officinalis

Esenciálny olej zo šalvie (Salvia Officinalis) pomáha a uľavuje pri stavoch smútku a depresie, uvoľňuje nervozitu, migrénu, nepokoj a posilňuje pri nervovom vyčerpaní. Stimuluje trávenie a povzbudzuje chuť k jedlu pri stavoch nechutenstva. Má silný…

Sesamum Indicum Seed Oil

Sezamový olej (Sesamum Indicum Seed Oil) má vynikajúce regeneračné a hydratačné účinky. Otvára póry, čistí ich a viaže na seba toxíny a ťažké kovy. Má výrazný antioxidačný účinok, vďaka čomu zabraňuje predčasnému starnutiu pokožky. Napomáha obnove…

Simmondsia Chinensis Seed Oil

Zo semien jojoby kalifornskej (Simmondsia Chinensis) sa získava lisovaním za studena jojobový olej, ktorý sa oproti iným olejom líši tým, že sa jedná o tekutý vosk. Preto sa používa iba na vonkajšie použitie, ľudským telom (tráviacim traktom)…

Sodium Benzoate

Benzoát sódny (Sodium Benzoate) je sódna soľ kyseliny benzoovej. Vysktuje sa prirodzene v ovocí (jablká, marhule, brusnice), hubách, škorici, čaji a i. Vyrába sa však aj synteticky. Jeho hlavnou funkciou v kozmetike aj potravinárstve je konzervovanie…

Sodium Bicarbonate

Sóda bikarbóna (Sodium Bicarbonate), alebo hydrogénuhličitan sodný je jedlá sóda, ktorú poznáte aj z kuchyne. Má formu bieleho prášku so zásaditou chuťou. Používa sa ako súčasť kypriacich práškov do pečiva alebo šumivá prísada do nápojov či…

Sodium Caproyl/Lactylate

Sodium Caproyl/Lactylate je látka získaná z kokosového alebo palmového oleja. V kozmetike sa používa ako emulgátor, hydratačná látka, povrchovo aktívna látka, zlepšuje uvoľňovanie vôní z produktov a má antimikrobiálne účinky.    Zdroje…

Sodium Cocoyl Isethionate

Sodium Cocoyl Isethionate (SCI) patrí medzi mycie tenzidy, nazývané aj surfaktanty či povrchovo aktívne látky. Získava sa z kokosového oleja, a to z jeho mastných kyselín. Je čisto rastlinného pôvodu, šetrný k životnému prostrediu a biologicky…

Sodium Hyaluronate

Kyselina hyalurónová (Sodium Hyaluronate) je jedným zo základných stavebných prvkov kože. Udržiava a viaže v nej vlhkosť, podieľa sa na prirodzenej regenerácii buniek. S pribúdajúcim vekom sa z pokožky vytráca, a pleť tak stráca hydratáciu, pružnosť,…

Sodium Lauryl Sulfoacetate

Sodium Lauryl Sulfoacetate (SLSA) patrí medzi mycie tenzidy, nazývané aj surfaktanty či povrchovo aktívne látky. Získava sa z kokosového oleja, a to z jeho mastných kyselín. Je čisto rastlinného pôvodu, šetrný k životnému prostrediu a biologicky…

Squalane

Skvalán (squalane) je jemný olej prirodzene získaný z olív a výborne hydratuje a ošetruje pokožku. Nezanecháva mastný film a vstrebáva sa hlboko do pokožky. Zabraňuje rastu baktérií, lieči rôzne kožné problémy ako ekzémy, zápaly kože a podobne.…

Theobroma Cacao (Cocoa) Butter

Kakaové maslo (Theobroma Cacao (Cocoa) Butter) je charakteristické svojou nádhernou vôňou a krémovou svetložltou farbou. Na pokožku má viacero blahodárnych účinkov, pomáha ju upokojiť, hydratovať, regenerovať, zmierňuje zápaly, pomáha liečiť ekzémy a…

Titanium Dioxide

Oxid titaničitý (Titanium Dioxide) nájdete v zložení produktu aj pod skratkou CI 77891. Je to prirodzene sa vyskytujúci minerálny pigment, ktorý sa získava z bauxitu (minerál). Chráni pred UVA a UVB žiarením. V certifikovanej biokozmetike na našom…

Tocopherol

Vitamín E (Tocopherol) nazývaný aj tokoferol, je silný antioxidant, ktorý v kozmetických produktoch zároveň funguje ako účinný prírodný konzervant. Ochraňuje bunkové štruktúry a organické molekuly pred ich poškodením, voči pôsobeniu voľných…

Tocopheryl Acetate

Tocopheryl Acetate je označenie pre vitamín E, ktorý je považovaný za silný antioxidant. Chráni pokožku, bojuje proti pôsobeniu voľných radikálov, zabraňuje predčasnému starnutiu pokožky, redukuje jemné vrásky, vylepšuje štruktúru pokožky a…

Triethyl Citrate

Trietylcitrát (Triethyl Citrate) sa v kozmetike využíva predovšetkým ako vonná látka a zmäkčujúca látka. Má antioxidačné a tiež deodorizačné účinky.  To znamená, že obmedzuje telesný pach, ktorý vzniká pri bakteriálnom rozklade potu. S obľubou sa…

Triticum Vulgare Germ Oil

Olej z pšeničných klíčkov (Triticum Vulgare Germ Oil) je plný vitamínov a antioxidantov, má veľmi vysokú výživnú hodnotu. Získava sa lisovaním klíčkov zo pšenice za studena. Je to nesmierne hodnotný olej, ktorý okrem vitamínov A a B obsahuje…

Používame súbory cookies za účelom zvyšovania kvality služieb a našej ponuky. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.