Dôležitý oznam: Dovolenka do 20.9.2019. Vaše objednávky vybavíme po tomto termíne ♥

Slovník pojmov, Strana 2

A B C D E G H L M O P Q R S T U V Z

Hippophae Rhamnoides Fruit Extract

Rakytník rešetliakovitý (Hippophae Rhamnoides Fruit Extract) je tŕnitý stromový krík, ktorý dorastá do výšky 3-5 metrov. Vzácny je najmä pre jeho vysoký obsah vitamínov A, B, C, E a K a ďalších látok. Vitamínu C obsahuje až 15 násobok oproti…

Chamaemelum Nobilis Distillate

Harmančekový hydrolát (Chamaemelum Nobilis Distillate) sa zvykne nazývať aj tzv. kvetová voda z harmančeka, resp. rumančeka. Je výborný na ošetrenie pleti, vlasov aj vlasovej pokožky.  Hydrolát vzniká počas parnej destilácie rastlín a týmto procesom…

Lavandula Augustifolia

Levanduľa lekárska (Lavandula Augustifolia) je voňavá liečivá bylinka, ktorá rastie aj v našich zemepisných šírkach. Levanduľová vôňa je mierne sladká, bylinková, kvetová a pravdepodobne je to najznámejšia a najobľúbenejšia prírodná vôňa. Veľmi často…

Lavandula Hybrida

Levanduľa hybridná (Lavandula Hybrida), nazývaná aj lavandin, je krížencom levandule lekárskej (Lavandula angustifolia) a levandule širokolistej (Lavandula latifolia). Vďaka tomuto skríženiu vznikol druh, ktorý má významné upokojujúce účinky, a…

Lepidium Meyenii Root Extract

Maca extrakt (Lepidium Meyenii Root Extract) je výťažok z koreňa rastliny maca. Koreň je známy ako posvätná rastlina Inkov najmä pre svoje regeneračné a rekondičné účinky. Stimuluje rast vlasov, zabraňuje ich nadmernému vypadávaniu tým, že zlepšuje…

Macadamia Ternifolia Seed Oil

Makadamiový olej (Macadamia Ternifolia Seed Oil) sa získava lisovaním za studena z makadamiových orechov, ktoré pochádzajú z austrálskych makadamových stromov a radia sa medzi najdrahšie oriešky na svete. U nás sa stal tento cenný olej vyhľadávaným a…

Magnesium Hydroxide

Hydroxid horečnatý (Magnesium Hydroxide) má v kozmetike naozaj široké využitie. Používa sa na úpravu pH výrobkov, má antibakteriálny účinok, je to tiež syntetický stabilizátor a pomáha udržiavať farebnosť kozmetiky. Obsahuje ho množstvo deodorantov,…

Malva Sylvestris Extract

Slez lesný (Malva Sylvestris) je je dvojročná až trváca bylina s ružovo - fialovo zafarbenými kvetinami. Extrakt zo slezu sa v kozmetike používa pretože je výborný na suchú a dehydrovanú pleť, ktorej prinavracia vlahu a pružnosť. Pomáha liečiť akné,…

Maranta Arundinacea (Arrowroot)

Maranta trstinová (Maranta Arundinacea / Arrowroot) je tropická rastlina, ktorá je známa najmä vďaka vysokému obsahu škrobu v jej mohutnom koreni. Marantový prášok sa používa v kozmetike pre jeho absorpčné schopnosti a ako zahusťovadlo. Nájdete ho…

Melaleuca Alternifolia Oil

Čajovníkový olej (Melaleuca Alternifolia Oil), známy aj ako olej Tea Tree je intenzívne voňajúci esenciálny olej. Získava sa z čajovníkového stromu, ktorý rastie v Austrálii. Je to najpoužívanejšie prírodné antiseptikum, ktoré sa na kožu aplikuje aj…

Melissa Officinalis

Medovka lekárska (Melissa Officinalis) je aromatická bylinka pôvodom zo Stredomorskej oblasti. V kozmetike sa využíva predovšetkým jej hydrolát, teda k kvetová voda z medovky, získaná parnou destiláciu. Hodí sa na všetky typy pleti, špeciálne na…

Mentha Piperita

Mäta pieporná (Mentha Piperita) je trvácna bylina, ktorej účinky sa s obľubou využívajú v prírodnej kozmetike. Jej vôňa je intenzívna, chladivá, ostrá mätová. Hydrolát, alebo kvetová voda z mäty piepornej sa hodí predovšetkým na zmiešanú až mastnú…

Mentha Spicata

Mäta kučeravá (Mentha Spicata) je trváca bylina, ktorej účinky sa s obľubou využívajú v prírodnej kozmetike. Jej vôňa je jemne sladká, osviežujúca, chladivá mätová.  Esenciálny olej z mäty kučeravej, nazývaný aj spearmintový olej, je jemnejšou a…

Oenothera Biennis Oil

Pupalkový olej (Oenothera Biennis Oil) sa získava zo semien rastliny, pupalky dvojročnej, lisovaním za studena. Je jedinečný pre jeho liečivé účinky pri kožných problémoch, zápaloch či veľmi suchej pokožke a navyše má na pleť…

Olea Europaea Fruit Oil

Kvalitný olivový olej (Olea Europaea Fruit Oil), lisovaný za studena, má všestranné použitie. Je výborný pre suchú, alergickú, podráždenú, poranenú či inak poškodenú pokožku, do vlasových zábalov a balzamov. Pri vnútornom užívaní má vynikajúce…

Passiflora Edulis Oil

Marakuja (Passiflora Edulis Oil), passion fruit či mučenka, všetky pojmy sú u nás zaužívané pre jedno exotické ovocie guľatého tvaru, tvarom vzdialene podobné fige. Toto aromatické ovocie s kyslastou chuťou pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky, je…

Pelargonium Graveolens

Muškát omamný (Pelargonium Graveolens) sa zvykne nazývať aj pelargónia, či geránium. Hydrolát z jeho kvetov sa vyznačuje protizápalovými a hojivými účinkami. Pomáha pri liečbe kožných problémov, dermatitíd, ekzémov a rôznych zápaloch. Jeho vôňa je…

Pentylene Glycol

Pentylene glycol je látka, ktorá môže byť prírodného alebo syntetického pôvodu. V certifikovanej prírodnej kozmetike sa môže používať Pentylene glycol jedine prírodného pôvodu.  Vo všeobecnosti sú glykoly látky bez vône a bez zápachu. Tie, ktoré sú…

Persea Gratissima Oil

Avokádový olej (Persea Gratissima Oil) sa získava priamo z dužiny plodu avokáda. Je veľmi univerzálny, nazývaný aj olej krásy, anti-aging a zároveň liečivý. Obsahuje celý rad vitamínov, minerálov, kyselinu listovú, gama-linolenovú a ďalšie prospešné…

Plukenetia Volubilis Seed Oil

Olej Acha Inchi (Plukenetia Volubilis Seed Oil) je exotický olej z amazónskeho pralesa. Výrazne napomáha reštrukturalizácii pokožky, ľahko sa vstrebáva a nezanecháva na pokožke mastný film. Veľmi intenzívne hydratuje a zabraňuje vysušovaniu a…

Potassium Olivate

Potassium Olivate je draselná soľ mastných kyselín, ktorá sa získava z olivového oleja. V prírodnej kozmetike sa s obľubou používa ako jemná umývacia, čistiaca látka, ktorá je k pokožke šetrná. Obsahujú ju mydlá, sprchové gély aj šampóny. Pokožku…

Potassium Sorbate

Potassium Sorbate sa používa v potravinárskom aj kozmetickom priemysle ako konzervačná prísada, spomaľuje alebo zabraňuje rastu bakterií, čím chráni produkt pred znehodnotením a predlžuje jeho životnosť (dobu spotreby). Prirodzene sa vyskytuje…

Prírodné vonné látky

Prírodné vonné látky sa vyskytujú prirodzene v siliciach rastlín, stromov, ich plodov a jednotlivých častí. Získavajú sa parnou destiláciou, lisovaním alebo rôznymi ďalšími metódami. Často ich nájdeme vo výrobkoch označené ako éterické či esenciálne…

Prunus Amygdalus Dulcis Oil

Mandľový olej (Prunus Amygdalus Dulcis Oil) sa získava zo semien stromu mandle, spravidla mandle obyčajnej (Prunus dulcis). Tento po stáročia známy a využívaný olej sa lisuje zo suchých kôstok sladkých mandlí. Obsahuje nesmierne vysoký podiel…

Prunus Armeniaca Kernel Oil

Marhuľový olej (Prunus Armeniaca Kernel Oil) sa získava lisovaním za studena z jadier marhule a má naozaj výnimočný obsah vitamínov skupiny B, ktoré nenájdeme v žiadnom inom prírodnom oleji. Obsahuje tiež množstvo nenasýtených esenciálnych kyselín,…

Používame súbory cookies za účelom zvyšovania kvality služieb a našej ponuky. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.