Slovník pojmov

A B C D G H L M O P R S T U V

Activated Charcoal

Aktívne čierne uhlie (Activated Charcoal) je najpoužívanejšou adsorpčnou látkou, t.j. priťahuje iné látky zo svojho okolia a tie dokážu priľnúť na jej povrch. Čierne uhlie sa s obľubou využíva v pleťovej čistiacej alebo celkovej detoxikačnej…

Aloe Barbadensis

Šťava z aloe vera (Aloe Barbadensis) má na pokožku viacero liečivých účinkov a obsahuje množstvo dôležitých vitamínov (A, B1, B2, B6, B12, C, E), minerálov (draslík, vápnik, horčík, sodík, mangán, meď, zinok, chróm, železo), aminokyselín a ďalších…

Aqua

Voda (aqua) sa v kozmetike používa ako základ väčšiny tekutých produktov a zároveň rozpúšťadlo. Veľmi veľké percento kozmetických výrobkov obsahuje vodu, v ktorej sú rozpustené alebo rozptýlené dôležité, účinné zložky. Niektorí výrobcovia používajú…

Argania Spinosa Kernel Oil

Argánový olej (Argania Spinosa Kernel Oil) je vzácny olej prezývaný aj tekuté zlato. Má omladzujúce účinky a hĺbkovo hydratuje všetky typy pleti.  Jedinečný a právom populárny prírodný olej, ktorý obsahuje silné antioxidačné zložky a nezvyčajne…

Benzyl Alcohol

Benzyl Alcohol, alebo benzylalkohol je bezfarebná kvapalina, ktorá je prirodzenou zložkou niektorých rastlín, napr. jazmínu či hyacintu, ovocia (napr. marhule) či rôznych silíc, no vyrába sa tiež synteticky. V kozmetike sa zväčša používa ako…

Brassica Oleracea Italica Seed Oil

Brokolicový olej (Brassica Oleracea Italica Seed Oil) sa svojimi výnimočnými účinkami v poslednej dobe začína dostávať do popredia záujmu v oblasti kozmetiky aj zdravej výživy. Spomínajú sa najmä jeho silné antioxidačné ochranné účinky a tiež…

Butyrospermum Parkii (Shea) Butter

Bambucké maslo (Butyrospermum Parkii (Shea) Butter) sa nazýva aj karité, alebo karité maslo. Získava sa z orechov stromu Shea. Obsahuje vitamíny A, E a F a množstvo liečivých prírodných látok. Jeho zloženie je podobné ochrannémmu filmu našej…

Cananga Odorata

Kananga vonná (Cananga odorata) známa aj pod názvom ylang ylang, je tropický strom s jedinečnou charakteristickou vôňou jeho kvetov. Z nich sa vyrába esenciálny olej, ktorý sa s obľubou používá v parfémoch aj v aromaterapii.   Intenzívna vôňa…

Cannabis Sativa Seed Oil

Konopný olej (Cannabis Sativa Seed Oil) sa získava lisovaním za studena zo semien konope siateho a má tmavú zelenú farbu. Vďaka tejto forme extrakcie si zachováva všetky prírodné zložky a bioaktívne látky v plnej miere. Obsahuje veľké množstvo…

Cetearyl Alcohol

Cetearyl alcohol sa v kozmetike zvyčajne používa ako stabilizátor, zahusťovadlo, emulgátor či penidlo (v závislosti od celkovej kompozície zloženia produktu). Na pokožku má zmäkčujúce a zjemňujúce účinky. Tiež umožňuje ostatným aktívnym zložkám, aby…

Cinnamomum Zeylanicum

Škorica

Citrus Aurantifolia

Citrónovník limetový (Citrus Aurantifolia), alebo limetka nie je len obľúbené ovocie, ale má čo ponúknuť aj v starostlivosti o pokožku alebo v aromaterapii. Olej z limetky vyvažuje tmavé škvrny na pleti, sťahuje póry, reguluje kožný maz, pomáha…

Citrus Aurantium Bergamia

Bergamot (Citrus Aurantium Bergamia) je vždyzelený citrus, ktorý má aromatické plody hruškovitého tvaru. Z kôry, šupky týchto plodov sa lisovaním za studena získava esenciálny olej, ktorý má silnú citrusovú, charakteristickú vôňu. Tá je popisovaná…

Citrus Reticulata / Citrus Nobilis

Mandarínky sú rozdelené do niekoľkých skupín a príbuzných skupín. Do tej nám najznámejšej a všeobecnej (Citrus Reticulata Blanco) patria napríklad mandarínky Klementíny, Fina, Ponkan a druhá najrozšírenejšia v kozmetike je King Mandarin (Citrus…

Cocos Nucifera Oil

Kokosový olej (Cocos Nucifera Oil) je v súčasnosti najznámejší a najpoužívanejší prírodný olej v kozmetike aj zdravej výžive.  Panenský kokosový olej sa získava mechanickým procesom z čerstvej kokosovej dužiny, nespracováva sa tepelne a preto si…

Crambe Abyssinica

Katrán etiopský (Crambe abyssinica) je jednoročná rastlina pochádzajúca z Etiópskej vysočiny a priľahlých oblastí Afriky. Jeho semená obsahujú okolo 35% oleja a z nich sa lisovaním získavá crambe olej. Tento olej je zatiaľ pomerne novým a neznámym…

Decyl Glucoside

Decyl Glucoside je cukrový tenzid, povrchovo aktívna látka rastlinného pôvodu, ktorá účinne čistí pokožku aj vlasy. Získava sa z kokosového oleja a je to bezfarebná kvapalina bez zápachu. Používa sa v mydlách, šampónoch a v ďalšej čistiacej kozmetike…

Glycerin

Glycerín je bezfarebná hustá kvapálna látka, ktorá na seba veľmi dobre viaže vodu a prenáša ju tak na pokožku. Má hydratačné vlastnosti a na pokožke vytvára ochrannú bariéru. Je preto často s obľubou používaná v pleťových krémoch, mydlách, sprchových…

Glyceryl Stearate Citrate

Glyceryl stearát citrát (Glyceryl Stearate Citrate) sa v kozmetike používa ako stablizátor a emulgátor. Je čisto prírodného pôvodu, vyrába sa esterifikáciou rastlinných olejov (napr. kokosového oleja, palmového oleja, palmojadrového oleja) a kyseliny…

Helianthus Annuus Seed Oil

Slnečnicový olej (Helianthus Annuus Seed Oil) sa vyrába lisovaním zo semien slnečnice. Má hrejivé a výborné regeneračné účinky. Dobre sa vstrebáva a zjemňuje pokožku. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu E a minerálov, preto sa hodí aj na ošetrenie…

Hippophae Rhamnoides Fruit Extract

Rakytník rešetliakovitý (Hippophae Rhamnoides Fruit Extract) je tŕnitý stromový krík, ktorý dorastá do výšky 3-5 metrov. Vzácny je najmä pre jeho vysoký obsah vitamínov A, B, C, E a K a ďalších látok. Vitamínu C obsahuje až 15 násobok oproti…

Chamaemelum Nobilis Distillate

Harmančekový hydrolát (Chamaemelum Nobilis Distillate) sa zvykne nazývať aj tzv. kvetová voda z harmančeka, resp. rumančeka. Je výborný na ošetrenie pleti, vlasov aj vlasovej pokožky.  Hydrolát vzniká počas parnej destilácie rastlín a týmto procesom…

Lavandula Augustifolia

Levanduľa lekárska (Lavandula Augustifolia) je voňavá liečivá bylinka, ktorá rastie aj v našich zemepisných šírkach. Levanduľová vôňa je mierne sladká, bylinková, kvetová a pravdepodobne je to najznámejšia a najobľúbenejšia prírodná vôňa. Veľmi často…

Lavandula Hybrida

Levanduľa hybridná (Lavandula Hybrida), nazývaná aj lavandin, je krížencom levandule lekárskej (Lavandula angustifolia) a levandule širokolistej (Lavandula latifolia). Vďaka tomuto skríženiu vznikol druh, ktorý má významné upokojujúce účinky, a…

Lepidium Meyenii Root Extract

Maca extrakt (Lepidium Meyenii Root Extract) je výťažok z koreňa rastliny maca. Koreň je známy ako posvätná rastlina Inkov najmä pre svoje regeneračné a rekondičné účinky. Stimuluje rast vlasov, zabraňuje ich nadmernému vypadávaniu tým, že zlepšuje…

Používame súbory cookies za účelom zvyšovania kvality služieb a našej ponuky. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.